Nyári hétvégéken hatalmas a dugó Budapest felé a Balatonról. Mindez független az időjárástól, szinte mindenki egyszerre indul hazafelé vasárnap.  Nincs optimális időpont a hazaindulás szempontjából - bár sokan azt állítják,  a 12-14 óra előtti indulás a legjobb, hiszen  a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra -, sokszor még este tízkor is erős a forgalom. Létezik azonban egy „titkos” útvonal, melyet egyre többen használnak arra, hogy elkerüljék M7-est. 


2-2,5 fél óra alatt megtehető elkerülő út plusz élményeket is kínál: például a táj is csodás látványt nyújt utazás közben, de megállhatunk piknikezni a nádasladányi kastélyparkban vagy egy kellemes uzsonnára Etyeken. Az északi partról a leggyorsabban így juthatunk el Budapestre:

Balatonfőkajár --> Füle --> Jenő --> Nádasdladány --> Sárkeszi --> Sárszentmihály --> Székesfehérvár --> 811-es út --> Lovasberény --> Vértesacsa --> Alcsútdoboz --> Etyek --> Budaörs --> Budapest

Változatok egy kaptafára

Néhányan csak „majdnem jónak” tartják ezt az útvonalat. Ők kihagyják Balatonfőkajárt, mert az felesleges kerülő. Szerintük a Berhida, Nádasladány útvonal a leggyorsabb, a többi érintett település pedig megegyezik a fentiekkel.

Berhidáig el lehet jutni a veszprémi körgyűrűn,
majd Vilonyán át vagy egyszerűen Papkeszi felé.

Ha elértünk Székesfehérvárig, jól gondoljuk meg, merre megyünk! Gyakorta a városon keresztül érdemes közlekedni, mert az elkerülő gyűrű igencsak tömött lehet a 8-as számú főút nyugati bevezető szakaszánál.

Déli oldalról

Ha a déli parton vagyunk, valamivel jobb a helyzetünk az M7-es autópályán Zamárdiig - többnyire jól lehet közlekedni, de, ha el szeretnéd elkerülni a később várható dugót, megfontolandó, hogy kompolj át Tihanyba. Onnan a fentebb ajánlott út gyorsabb lehet – a forgalom függvényében. Ha ezt az alternatívát választod, akkor ne Füred felé indulj! Menj inkább Aszófő felé, és a régi, római útnak nevezett útvonalon haladj:

Zamárdi---Tihany--> Aszófő felé -->Lovas --> Paloznak -->  Alsóörs felé -->  Almádiig

Az út a turisták körében alig ismert, de fontos szerepet tölt be az érintett települések közlekedésében, egyes szakaszain helyközi autóbusz-közlekedés is bonyolódik rajta. További előnye, hogy csodaszép panorámát tár elénk  - egyenesen a kéklő tóra!

Nyugat-Balatonról

A Balaton nyugati medencéjében is előfordulhatnak közlekedési nehézségek, elsősorban a Balatongyörök - 84-es út közötti szakaszon. Ezt könnyen ki lehet kerülni a következő útvonalon: 

Keszthely – Várvölgy – Zalaszántó – Bazsi – Sümeg

Ez persze hosszabb, mintha nyílegyenesen mennénk, de sokszor a nagy autós forgalom miatt, gyorsabb a klasszikus útvonalnál.

Útközben érdemes hallgatni a balatoni rádiókat, a hírekben folyamatosan mondják, merre van dugó, de a Waze közösségi okostelefonos alkalmazást is érdemes használni, ezen folyamatosan, aktuális információkhoz juthatunk a többi sofőr jelzései alapján.  Így előre lehet látni, mikor érdemes kerülni és mikor kell viszonylag keveset várni a dugóban.