Talán a legkellemesebb esti kulturális kikapcsolódás a Balatonnál egy laza színházi darab a szabad ég alatt. Mivel a kőszínházak menetrendszerűen júniussal zárják kapuikat, az évad végeztével szerencsére több színházi ember szabaddá válik. Így alakultak ki a nyári szabadtéri színházak az egyébként éppen nyaraló kultúrafogyasztók legnagyobb örömére: Keszthelyen, Balatonfüreden, Tihanyban, Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen. Nézzük ezeket részletesen!

Kultkikötő – Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonfenyves

„Amikor én gyerek voltam, akkor dübörgött a kulturális élet Földváron, és a szabadtéri színház kerítésén kívülről leskelődtem befelé.” - kezdi a mesélést Nagy Viktor, a Kultkikötő igazgatója. Sok évvel később, amikor a fesztiváljuknak, a Kultkikötőnek helyet kerestek, úgy érezték, hogy Balatonföldváron újragondolt formában mutatják meg, milyen a balatoni nyár és kulturális kikapcsolódás egy szabadtéri színpadon. Ezt az összművészeti fesztivált, aminek a gerincét leginkább a színházi előadások adják, már Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is megrendezik évről évre. Augusztus végéig közel 200 előadással örvendeztetik meg a Balatonon pihenőket.

Kisfaludy Színház - Balatonfüred

Hosszú, nehéz utat tett meg a magyar színjátszás, ha kicsit visszatekintünk a történelemben; míg a felvilágosodás még a nyelvújítás kora volt, addig a reformkor már a színházalapításé, amiben Balatonfüred élen járt. A 184 évvel ezelőtt megnyílt Játékszín hamarosan a magyar színházi élet nyári központja lett. 

A rangban legelső balatoni fürdőhely gyógykúráinak, a nyaralásoknak, a társas életnek kimaradhatatlan programjává vált a színházba járás. „A legjobb társulatok és a legünnepeltebb színművészek vetekedtek azért, hogy Balatonfüreden felléphessenek. Rang volt itt játszani. Ezt a hagyományt kaptuk örökül a régi Magyar Nemzeti Játékszíntől és eszerint a recept szerint állítjuk színpadra a fellépő művészek és társulatok előadásait.” – mondta Kéri Kitty, a balatonfüredi Kisfaludy Színház művészeti vezetője. 
Ugyan a régi kőszínház emlékét a füredi Kiserdőben már csak sokat látott oszlopai őrzik, a város színházépület nélkül is lobogtathatja Thália zászlaját.

Bujtor István Szabadtéri Színpad – Tihany

Bujtor István nemcsak Ötvös Csöpi szerepében volt elválaszthatatlan a magyar tengertől: imádta a Balatont, a vitorlázást és magát Tihanyt is. A Tihanyi Szabadtéri Játékok kitalálójának nevét viseli most már a Belső-tó mellett álló, dombokkal határolt szabadtéri színpad. Bujtor István, aki ekkoriban a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója is volt, nem titkolt céllal támogatta a tihanyi „színhazazást”. Nem a szigorúan vett kőszínházi előadások kerülnek bele a kínálatba. Az ember nyaralás közben szórakozni, nevetni akar. Az előadások nagy része komédia, de könnyűzenei előadások, országosan ismert előadók is megfordulnak a színpadon. Ez a koncepció napról-napra lehetővé teszi, hogy a fiataloktól az idősebbekig, a magyar ajkúaktól a külföldiekig bárki élvezettel eltöltsön a nézőtéren egy-egy estét.

Centrál Színház Keszthelyen

A Centrál Színház társulata nyárra becsukja a budapesti Révay utcában lévő színház ajtaját és leköltöznek Keszthelyre. Így történhetett meg az is, hogy Balaton-part legendás színházi ünnepét is, a Keszthelyi Nyári Játékokat a Centrál Színházas Básti Juli-Puskás Tamás művészházaspár kezdeményezésére rendezték meg először. Azóta már 15 nyári évadot tudhatnak a hátuk mögött a Festetics Kastély gyönyörű parkjában. Idén a mostani színházi évad vígjáték sikerét hozták le Keszthelyre. Ugyanis Budapesten már hónapokkal előre foglalni kellett jegyet erre az előadásra, ha nem akartunk lemaradni.

Zárszóként

Érdemes mindenképpen megnézni, hogy milyen egy nem megszokott térben játszódó színdarab. Úgy mondják, ilyenkor minden este premier. A szabadtéren az is előfordul, hogy egy vonatfüttyöt vagy egy bagolyfióka hangját be kell dolgozni az előadásba, hiszen nem mehetnek el szó nélkül a külvilág zaja mellett. Azt se felejtsük ki a szabadtéri színházi előadások érvei mellől, hogy mekkora pluszt ad az az érzés, amikor felnézünk az égre és csüngő lámpaburák helyett a Nagygöncöl néz vissza ránk.