Régen vízimalmairól, ma már fesztiváljáról híres Taliándörögd-Kapolcs-Vigándpetend triumvirátusa. A völgyben van minden, amire szükséged lehet: színház, zene, táska, pompos, szörp, juhtúró, retro bögre, fakanál és nem utolsó sorban nyugalom. Egy hely, ahol el lehet kicsit bújni a világ elől. Ha hétvégén pihenni szeretnél, azt a kapolcsi patak partján is megteheted. Ha bulira vágysz vagy ennél egy jót, vagy a hölgyek szokásos shoppingjukat ejtenék meg, arra is van lehetőség. Ha még eddig nem pakoltad össze a sátorfádat, akkor jó lesz, ha megteszed, mert július 22-től 31-ig még te is lehetsz völgylakó.

Itt érzed igazán milyen az igazi falu-hangulat! A régi házakat a vásárosoktól egy kis csordogáló patak választja el, aminek két partján lazuló fiatalok mossák lábaikat és közben iszogatnak, beszélgetnek, pihengetnek. Mindenki nagy békében egymást fel nem lökve sétálgat az utcákon lényegében semmilyen közlekedési szabályt be nem tartva. Itt ilyenkor nem is szükséges, mert mindenki figyel a másikra. Erre a pár napra mindenki völgylakóvá válik és a völgyön kívül hagyja a gondjait és minden feszültséget. Előjön mindenkiből a nomád hippi.

Az alapértelmezett fesztiválprogramok mellett minden évben szerveznek kirándulást is a környéken, melyen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony-Balaton Geopark természeti kincseit mutatják meg a lelalzult fesztiválozóknak, Művészetek Zöldje néven.   Gondoltátok volna, hogy már 4 millió évvel ezelőtt is tudták, hogy ez a völgy egy szupi hely? Vagy azt, hogy gyorsforgalmi szempontból a rómaiak is kedvelték?

A gyönyörű természet, ami körülölel minket a Művészetek Völgyében, akkor szólít meg minket igazán, ha éjjel-nappal benne élünk. Ehhez a „nature life” attitűdhöz a sátrazás segít hozzá a legjobban. Ha igazi kikapcsolódásra vágyik az ember, akkor egy hétvégére kimegy a természetbe, magába szippantja a friss levegőt, madár csicsergésre kel és elmegy kicsit nézelődni. Tudjátok, olyan komótos turistásan. Minek sietni? Beleveted magad a megszámlálhatatlan vásáros közé és elkezded nézegetni a sok kütyüt, megkóstolod az igazi ízű házi akármit, és amikor már tele vagy (mind a hasad, mind a szatyrod), leülsz szépen a Kapolcson keresztül csordogáló kis patakocska partjára, és csak nézel ki a fejedből. Ha szusszannál egy kicsit, akkor kipróbálsz valami népi fajátékot vagy festesz valami szépet egy agyagkancsóra, majd leülsz megnézni egy előadást. Bármi lehetséges, mert mindenhol belebotlasz valamibe, amiért érdemes kicsit megállni.

Ha egy picit pörgősebb délutánra vágysz, vagy a gyerekek nyaggatnak, ezen a hétvégén nemcsak a Völgyben lesz jó program, hanem a közvetlen a szomszédságban lévő Nagyvázsonyon is, ahol is sok izgalmas dolgot lehet látni a Kinizsi Napokon. A fegyverforgatástól kezdve, a reneszánsz mulatozáson át Gryllus Vilmosig belevetheted magad Mátyás király kedvenc vitézének a korába, és este visszaérsz táncolni és iszogatni a Művészetek Völgyébe.