A Balatontól 7 km-re fekvő Kéthelyen nem is gondolná az ember, hogy gyakorlatilag minden egy helyen van. Itt a borkészítésnek már több mint 300 éves hagyománya van, amelyet az is bizonyít, hogy több prémium kategóriás bor szőlőtőkéjének adnak otthont az itteni dűlők. A borokat magyar tölgyfahordóban érlelik.

A Balatonnál egyáltalán nem jellemző a vörösbor termesztés, amiben Kéthely megintcsak kilóg a sorból. A Kristinus Merlot borát a legszebb fajta bornak választották. Tök fura, hogy itt terem kékszőlő egyébként, de a Balaton közelsége és a mikroklíma (a talajadottságok és a napsütéses órák száma) Toszkána éghajlatát idézi, ami kimondottan jót tesz a szőlőnek.

De itt nemcsak a boroké a főszerep. Már-már egy kulturális központ alakult ki a 2500 lelkes kis falucskában. 32 férőhelyes mozitermükben az átlagos jegyár  feléért már be lehet ülni filmezni egyet. A Vinocino nemcsak a neve miatt különleges, hanem a mozi nasi kínálatuk miatt is. Nem a megszokott popcorn-kóla kombót kell kényszerből magaddal vinni, hanem a gasztroműhelyben készített grissinit egy finom hűtött borral. Totális francia elegancia.

És, ha már itt tartunk: az ínyenc bisztró menüstruktúrája is eltér a hagyományostól: a borokat követi, azokhoz kapja a vendég az ételajánlást. Az étterem séfje és cukrásza is szakmailag elismert ételkészítők az országban, akik igyekeznek helyi alapanyagokból minél jobb minőségi ételeket rakni a tányérokra, hogy az itt töltött idő valóban kellemes legyen.

Ha már kedvet kaptunk a csodálatos panorámához a borbirtokon sétálgatva és maradnánk még egy napot, akkor a Vinotel 10 szobájának egyikében meg lehet szállni. Ez azért is szerencsés, mert minden egy helyen van. A bor, a vacsi és a mozi is.