Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
15
aug/2016

Kéthely, ahol minden egy helyen van

A Balatontól 7 km-re fekvő Kéthelyen nem is gondolná az ember, hogy gyakorlatilag minden egy helyen van. Itt a borkészítésnek már több mint 300 éves hagyománya van, amelyet az is bizonyít, hogy több prémium kategóriás bor szőlőtőkéjének adnak otthont az itteni dűlők. A borokat magyar tölgyfahordóban érlelik.

A Balatonnál egyáltalán nem jellemző a vörösbor termesztés, amiben Kéthely megintcsak kilóg a sorból. A Kristinus Merlot borát a legszebb fajta bornak választották. Tök fura, hogy itt terem kékszőlő egyébként, de a Balaton közelsége és a mikroklíma (a talajadottságok és a napsütéses órák száma) Toszkána éghajlatát idézi, ami kimondottan jót tesz a szőlőnek.

De itt nemcsak a boroké a főszerep. Már-már egy kulturális központ alakult ki a 2500 lelkes kis falucskában. 32 férőhelyes mozitermükben az átlagos jegyár  feléért már be lehet ülni filmezni egyet. A Vinocino nemcsak a neve miatt különleges, hanem a mozi nasi kínálatuk miatt is. Nem a megszokott popcorn-kóla kombót kell kényszerből magaddal vinni, hanem a gasztroműhelyben készített grissinit egy finom hűtött borral. Totális francia elegancia.

És, ha már itt tartunk: az ínyenc bisztró menüstruktúrája is eltér a hagyományostól: a borokat követi, azokhoz kapja a vendég az ételajánlást. Az étterem séfje és cukrásza is szakmailag elismert ételkészítők az országban, akik igyekeznek helyi alapanyagokból minél jobb minőségi ételeket rakni a tányérokra, hogy az itt töltött idő valóban kellemes legyen.

Ha már kedvet kaptunk a csodálatos panorámához a borbirtokon sétálgatva és maradnánk még egy napot, akkor a Vinotel 10 szobájának egyikében meg lehet szállni. Ez azért is szerencsés, mert minden egy helyen van. A bor, a vacsi és a mozi is.


0

Tovább
09
aug/2016

Balatoni Úri muri

A régió hagyományainak tisztelete és a gourmet pikantéria egy tányéron vidéken? Igen, van ilyen. Mindenki ráfér egy kis dőzsölés. Az amerikai filmekből jól ismert high-life életérzést pedig megtapasztalhatod a Zala-völgyben is. Zalacsányban golfozás közben gólyákból áll a közönséged, de ez csak ösztönözzön, mint inkább eltántorítson ettől az olimpiai sportágtól.

Somogyi fine-dining

Kulináris kalandokat nemcsak nagyvárosok menő éttermeiben lehet átélni. Balatonszemesen egy vidéki vendéglőből igazi fine dining éttermet csinált Csapody Balázs. Az ország legjobbjai között szokták emlegetni a Kistücsök Éttermet, amelyet például néhány éve még a CNN is ajánlott egy Balatonról szóló cikkben

A Kistücsök 1992-es nyitását hosszas könyvtári olvasgatás előzte meg. Csapody Balázs igyekezett felkutatni az autentikus, nagyon jellemző somogyi ételek receptjeit, amelyek a kor ízlésének követelményei szerint átalakíthatóak. Legtöbbet a jól bevált 1829-es Cifray István Magyar Nemzeti Szakácskönyve segített az étlap összeállításokban.

14 évvel ezelőtt elkezdte felkutatni a helyi termelőket, gazdákat is, akikkel hosszútávon együtt tudna működni, és a régió különleges ízvilágát így tényleg helyi alapanyagokból rakhatja a tányérunkra. Emiatt sem lehetséges az, hogy januárban paradicsomsaláta kerüljön az étlapra. Nagyban törekszenek a szezonalitásra, így hathetente mindig megújul a kínálat, amelyek hétköznapi alapanyagokból nem hétköznapi tálalásban kerülnek elénk.

A gondosan kiválasztott alapanyagok és egy szöveges recept azért még nem elég ahhoz, hogy egy étel igazán finom legyen. Ehhez szükség van a megfelelő szakértelemre és a gondos kezekre, amelyek egy személyben Jahni László konyhafőnökben testesül meg, aki a kezdetektől vezeti a Kistücsök konyháját.

Zalai golfparadicsom gólyákkal

Egy sport, ami segíti a koncentrációt, pozitív hatással van a szervezetre, ráadásul olimpiai sportág is és nem utolsó sorban mindig gyönyörű környezetben, mi az? Hát a golf! Ezt a fantasztikus sportot közel 170 hektáron lehet űzni egy kiemelkedően szép régióban, a Zala völgyében. Nem kell ahhoz Tiger Woodsnak lenni vagy olajmágnásnak, hogy mi is elmenjünk és kipróbáljuk a golfozást.

„Én nem a rosszkedv ellen golfozom, hanem rosszul golfozom, és jól érzem magam.” - Leslie Nielsen

Régebben úgy gondoltam, hogy a golfozás egy rém unalmas dolog, amire olyan feleslegesen aggatják a sport jelzőt, mint a sakkra. Hiszen golfautóból kergetik a labdát a pályán, egyet suhintanak az ütővel, aztán mennek tovább. Ezeket az elképzeléseket hamar szétoszlatta az a pillanat, amikor megfogtam a golfütőt és hosszan próbáltam stabil testtartásban maradni, miközben minden erőmmel igyekeztem elütni a labdát, ami szép ívben suhant az égen és pottyant le a lyuktól jóval messzebb.

Mondhatnám azt is, hogy inkább hozzám közelebb. Nem véletlen, hogy ez egy olimpiai sport, ezt már belátom. A szabályai régebbiek, mint a focinak, de talán még annál is bonyolultabb, hiszen ehhez a játékhoz nemcsak egy labdára van szükség. Filmekben gyakran látni, hogy cipelik a sokféle ütőt a hátukon a golfozók segédei, de mindig azt gondoltam, hogy csak azért van annyi belerakva, hogy ne legyen olyan üres az a táska. Most, hogy kipróbáltam, rá kellett jönnöm, hogy mindegyikre szükség van: valamelyikkel jó messzire lehet ütni a labdát, van olyan, amelyikkel a lyukhoz közelieket kell begurítani. Szóval nem mindegy, hogy mikor melyik ütőt használod. Az se mindegy, hogy mit kell olyankor tenni, ha a homokban vagy vízben vagy egy gólya csőrében köt ki a labda. Ezeket a szabályokat nem jegyeztem meg csak egyet: a labda kerüljön a lyukba. Ez egy nagyon egyszerűen hangzó szabály, de egyáltalán nem egyszerű. Sikerélményem a gyakorlópályán természetesten volt. Eltaláltam a labdát, repült is szépen, és a végén be is gurítottam azt a lyukba, szóval nincs okom panaszra.


0

Tovább
05
aug/2016

Badacsony, a folyékony szerelem

Badacsonyban minden a romantikáról szól. Azt szokták mondani, az itteni bor maga a folyékony szerelem, egy mágikus kő segítségével pedig örök életre szólóvá tehetjük a kapcsolatunkat. Esküvőkre készülőknek, házasodni vágyóknak, társat keresőknek egy egy napos kirándulás a balatoni hegyek legnagyobbikán szinte kihagyhatatlan.

A Badacsonynak számtalan legendája van, de talán a legromantikusabb a Rózsa kő története. A hagyomány szerint a kőre, ha leülnek háttal a Balatonnak a szerelmes párok és egyre gondolnak (vagyis arra, hogy egy szép napon egybe kelnek), akkor ez be is fog következni. Sokan járnak vissza évek múltán is a párjukkal és a szerelem gyümölcsével a karjukban, bizonyítva a Rózsakő varázserejét. Szóval, figyelem, veszélyes hely ez, jól fontoljuk meg, ki mellé ülünk le rajta!

Bár a jövő évi lagzihoz az utasítás szerint a Balatonnak háttal kell helyet foglalni, azért érdemes megfordulni és rácsodálkozni a csodás panorámára is. Ha pedig már itt vagyunk, Rózsakőtől elindulva érdemes kéz a kézben megjárni a hegyet is. Út közben kifújhatjuk magunkat a Páholy kilátónál. Ez egy természetes kilátópont, ahonnan a Tihanyi-félszigetet, a Fülöp-hegyet és az Örsi-hegyet egyaránt látni lehet.

Ha tovább haladunk az úton eljutunk a csúcsra a szerelmünkkel. A lépcsőzés jutalmául pedig élvezhetjük a látványt a 438 méteren álló, 19 m magas Kisfaludy-kilátóból, ahonnan szinte az egész Balatont és a Balaton-felvidéket is beláthatjuk. Ezt a túrát éjszakai is meg lehet tenni a Bakony-Balaton Geopark Holdfény túráján. Ha tiszta az idő, akkor gyönyörű ezüsthíd vezet keresztül a tavon, és látjuk az északi földgömb egész csillagos egét is.

A Badacsonynak három jellegzetes bora van: a szürkebarát, az olaszrizling és a kéknyelű. Ez utóbbi a három közül a legfurfangosabb. Magas káliumtartalma van - ez az elem pedig nagyon sokat segít a szív és az izmok egészségének megőrzésében, ráadásul az íze is kellemes, telt, karakteres – így a „folyékony szerelemnek” is szokták nevezni. A kéknyelű nevet a bor a szőlőfajtáról kapta, a szőlő levelének a szára kékes színű.

Ha közelebbről is megismerkednénk a borokkal, akkor elég csak bekopognunk a hegy bármelyik présházába és máris felejthetetlen ízekkel és élményekkel leszünk gazdagabbak. Ha viszont még ennél is többre vágyunk, a hegy lábánál található borműhelyben akár a saját cuvée-t is készíthetünk. A műhelyben rövid oktatás után egy rettentő merész érdekházasság anyakönyvezetői lehetünk: a három badacsonyi bor egyesülhet ízlésünk szerint egy közös palackban. Az elkészült nedűnek nevet adhatunk, és saját címkével láthatjuk el.

Ha borról és kreativitásról van szó, Badacsonynak nem kell a szomszédba mennie. Nekünk viszont érdemes! Egy kényelmes módszer erre a badacsonyi postától induló Hegy Taxi. Ha ezt választjuk, egy kényelmes, hat személyes, nyitott dzsip visz fel minket a hegyre, vagy ha kedvünk van, akár egy szép körutazásra is.

Ha még kalandosabb utazásra, esetleg közösségi élményre is vágyunk, akkor a rigójáró busz a megoldás. Ez egy szuper, színes minibusz, amivel akár komolyabb túrákat is tehetünk a környéken, sőt, még a közeli Szigligeten is.

Badacsonyba tehát a legjobb szerelmesen érkezni, de szinte lehetetlen innen szerelem nélkül távozni. A jó bor, a szép táj, és a vendégszeretet gondoskodik majd a romantikus hangulatról.


1

Tovább
04
aug/2016

Ön ismeri ezt a négy szabadtéri színházat a Balatonnál?

Talán a legkellemesebb esti kulturális kikapcsolódás a Balatonnál egy laza színházi darab a szabad ég alatt. Mivel a kőszínházak menetrendszerűen júniussal zárják kapuikat, az évad végeztével szerencsére több színházi ember szabaddá válik. Így alakultak ki a nyári szabadtéri színházak az egyébként éppen nyaraló kultúrafogyasztók legnagyobb örömére: Keszthelyen, Balatonfüreden, Tihanyban, Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen. Nézzük ezeket részletesen!

Kultkikötő – Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonfenyves

„Amikor én gyerek voltam, akkor dübörgött a kulturális élet Földváron, és a szabadtéri színház kerítésén kívülről leskelődtem befelé.” - kezdi a mesélést Nagy Viktor, a Kultkikötő igazgatója. Sok évvel később, amikor a fesztiváljuknak, a Kultkikötőnek helyet kerestek, úgy érezték, hogy Balatonföldváron újragondolt formában mutatják meg, milyen a balatoni nyár és kulturális kikapcsolódás egy szabadtéri színpadon. Ezt az összművészeti fesztivált, aminek a gerincét leginkább a színházi előadások adják, már Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is megrendezik évről évre. Augusztus végéig közel 200 előadással örvendeztetik meg a Balatonon pihenőket.

Kisfaludy Színház - Balatonfüred

Hosszú, nehéz utat tett meg a magyar színjátszás, ha kicsit visszatekintünk a történelemben; míg a felvilágosodás még a nyelvújítás kora volt, addig a reformkor már a színházalapításé, amiben Balatonfüred élen járt. A 184 évvel ezelőtt megnyílt Játékszín hamarosan a magyar színházi élet nyári központja lett. 

A rangban legelső balatoni fürdőhely gyógykúráinak, a nyaralásoknak, a társas életnek kimaradhatatlan programjává vált a színházba járás. „A legjobb társulatok és a legünnepeltebb színművészek vetekedtek azért, hogy Balatonfüreden felléphessenek. Rang volt itt játszani. Ezt a hagyományt kaptuk örökül a régi Magyar Nemzeti Játékszíntől és eszerint a recept szerint állítjuk színpadra a fellépő művészek és társulatok előadásait.” – mondta Kéri Kitty, a balatonfüredi Kisfaludy Színház művészeti vezetője. 
Ugyan a régi kőszínház emlékét a füredi Kiserdőben már csak sokat látott oszlopai őrzik, a város színházépület nélkül is lobogtathatja Thália zászlaját.

Bujtor István Szabadtéri Színpad – Tihany

Bujtor István nemcsak Ötvös Csöpi szerepében volt elválaszthatatlan a magyar tengertől: imádta a Balatont, a vitorlázást és magát Tihanyt is. A Tihanyi Szabadtéri Játékok kitalálójának nevét viseli most már a Belső-tó mellett álló, dombokkal határolt szabadtéri színpad. Bujtor István, aki ekkoriban a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója is volt, nem titkolt céllal támogatta a tihanyi „színhazazást”. Nem a szigorúan vett kőszínházi előadások kerülnek bele a kínálatba. Az ember nyaralás közben szórakozni, nevetni akar. Az előadások nagy része komédia, de könnyűzenei előadások, országosan ismert előadók is megfordulnak a színpadon. Ez a koncepció napról-napra lehetővé teszi, hogy a fiataloktól az idősebbekig, a magyar ajkúaktól a külföldiekig bárki élvezettel eltöltsön a nézőtéren egy-egy estét.

Centrál Színház Keszthelyen

A Centrál Színház társulata nyárra becsukja a budapesti Révay utcában lévő színház ajtaját és leköltöznek Keszthelyre. Így történhetett meg az is, hogy Balaton-part legendás színházi ünnepét is, a Keszthelyi Nyári Játékokat a Centrál Színházas Básti Juli-Puskás Tamás művészházaspár kezdeményezésére rendezték meg először. Azóta már 15 nyári évadot tudhatnak a hátuk mögött a Festetics Kastély gyönyörű parkjában. Idén a mostani színházi évad vígjáték sikerét hozták le Keszthelyre. Ugyanis Budapesten már hónapokkal előre foglalni kellett jegyet erre az előadásra, ha nem akartunk lemaradni.

Zárszóként

Érdemes mindenképpen megnézni, hogy milyen egy nem megszokott térben játszódó színdarab. Úgy mondják, ilyenkor minden este premier. A szabadtéren az is előfordul, hogy egy vonatfüttyöt vagy egy bagolyfióka hangját be kell dolgozni az előadásba, hiszen nem mehetnek el szó nélkül a külvilág zaja mellett. Azt se felejtsük ki a szabadtéri színházi előadások érvei mellől, hogy mekkora pluszt ad az az érzés, amikor felnézünk az égre és csüngő lámpaburák helyett a Nagygöncöl néz vissza ránk.


0

Tovább
03
aug/2016

Így kerüljük ki a balatoni dugót!

Nyári hétvégéken hatalmas a dugó Budapest felé a Balatonról. Mindez független az időjárástól, szinte mindenki egyszerre indul hazafelé vasárnap.  Nincs optimális időpont a hazaindulás szempontjából - bár sokan azt állítják,  a 12-14 óra előtti indulás a legjobb, hiszen  a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra -, sokszor még este tízkor is erős a forgalom. Létezik azonban egy „titkos” útvonal, melyet egyre többen használnak arra, hogy elkerüljék M7-est. 


2-2,5 fél óra alatt megtehető elkerülő út plusz élményeket is kínál: például a táj is csodás látványt nyújt utazás közben, de megállhatunk piknikezni a nádasladányi kastélyparkban vagy egy kellemes uzsonnára Etyeken. Az északi partról a leggyorsabban így juthatunk el Budapestre:

Balatonfőkajár --> Füle --> Jenő --> Nádasdladány --> Sárkeszi --> Sárszentmihály --> Székesfehérvár --> 811-es út --> Lovasberény --> Vértesacsa --> Alcsútdoboz --> Etyek --> Budaörs --> Budapest

Változatok egy kaptafára

Néhányan csak „majdnem jónak” tartják ezt az útvonalat. Ők kihagyják Balatonfőkajárt, mert az felesleges kerülő. Szerintük a Berhida, Nádasladány útvonal a leggyorsabb, a többi érintett település pedig megegyezik a fentiekkel.

Berhidáig el lehet jutni a veszprémi körgyűrűn,
majd Vilonyán át vagy egyszerűen Papkeszi felé.

Ha elértünk Székesfehérvárig, jól gondoljuk meg, merre megyünk! Gyakorta a városon keresztül érdemes közlekedni, mert az elkerülő gyűrű igencsak tömött lehet a 8-as számú főút nyugati bevezető szakaszánál.

Déli oldalról

Ha a déli parton vagyunk, valamivel jobb a helyzetünk az M7-es autópályán Zamárdiig - többnyire jól lehet közlekedni, de, ha el szeretnéd elkerülni a később várható dugót, megfontolandó, hogy kompolj át Tihanyba. Onnan a fentebb ajánlott út gyorsabb lehet – a forgalom függvényében. Ha ezt az alternatívát választod, akkor ne Füred felé indulj! Menj inkább Aszófő felé, és a régi, római útnak nevezett útvonalon haladj:

Zamárdi---Tihany--> Aszófő felé -->Lovas --> Paloznak -->  Alsóörs felé -->  Almádiig

Az út a turisták körében alig ismert, de fontos szerepet tölt be az érintett települések közlekedésében, egyes szakaszain helyközi autóbusz-közlekedés is bonyolódik rajta. További előnye, hogy csodaszép panorámát tár elénk  - egyenesen a kéklő tóra!

Nyugat-Balatonról

A Balaton nyugati medencéjében is előfordulhatnak közlekedési nehézségek, elsősorban a Balatongyörök - 84-es út közötti szakaszon. Ezt könnyen ki lehet kerülni a következő útvonalon: 

Keszthely – Várvölgy – Zalaszántó – Bazsi – Sümeg

Ez persze hosszabb, mintha nyílegyenesen mennénk, de sokszor a nagy autós forgalom miatt, gyorsabb a klasszikus útvonalnál.

Útközben érdemes hallgatni a balatoni rádiókat, a hírekben folyamatosan mondják, merre van dugó, de a Waze közösségi okostelefonos alkalmazást is érdemes használni, ezen folyamatosan, aktuális információkhoz juthatunk a többi sofőr jelzései alapján.  Így előre lehet látni, mikor érdemes kerülni és mikor kell viszonylag keveset várni a dugóban.


12

Tovább

gyereabalatonra

blogavatar

Sziasztok Deli Kitti vagyok! Az a 24 éves egyetemista, aki a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából 60 napon keresztül Willy Fogg után szabadon (majdnem...) körbeutazza a Balatont száguldó riporterként és jelentést tesz a látottakról a kedves olvasók felé.

Címkefelhő