Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
29
júl/2016

A királynék városában kicsit mindig süt a nap

A remek akusztikát nyújtó Veszprémi Vár romantikus közegében 13 éve rendezik meg a VeszprémFestet. Ez a program nem klasszikus nyári hippi-torna: leginkább az igényes harmincon túliak fesztiválja.

A VeszprémFest zenei kínálatáról talán az mondja el a legtöbbet, amit Mészáros Zoltán, a rendezvény főszervezője mesélt nekem. Zolinak van egy velem egyidős fia, akinek mindig kikéri a véleményét, amikor a fellépők névsorát állítja össze. Számít, hogy ő mit választana, de a zenéket nem a fiának és a barátainak, hanem inkább a szülei korosztályának válogatja.

A VeszprémFesten inkább a klasszikusabb, jazzesebb dallamok kerülnek előtérbe. A sorból pont az egyik idei sztárvendég, a Thievery Corporation lóg ki egy kicsit. Ezt a bandát Zoli fia nemcsak hogy jól ismeri, de szereti is – ők viszont nem bluest vagy countryt, hanem elektronikus zenét játszanak. Az, hogy a zenekar a fellépők között van, nagyban annak köszönhető, hogy a VeszprémFest idén csatlakozott a NagyonBalaton rendezvénysorozathoz. Az ő stábjuk vette észre, hogy a formáció éppen a közelben koncertezik, Zoliék pedig már régen szerették volna meglepni a közönséget egy kis újdonsággal.

Sajnos az időjárás idén nem kedvezett a VeszprémFestnek, de a közönség így is jól érezte magát a Szentháromság tér festői környezete helyett a Veszprém Aréna küzdőterén is. A szervezők profizmusának köszönhető, hogy az rossz időjárás ellenére senki nem maradt koncert nélkül. Ez sokban köszönhető a hely jó adottságainak és persze a szervezők megfeszített munkájának és szakértelmének: a hang- és fénytechnika kiváló volt. Hiába voltunk rengetegen, mindenkinek kényelmesen jutott hely táncolni. Mert a zenekar táncoltatott ám rendesen - sőt az idősebb korosztály volt talán a leglelkesebb. Tini olvasóknak itt és most tanácsolnám, hogy kezdjenek el gyűjteni a következő VeszprémFestre: ez az a buli, ahová a szülőkkel sem ciki kimenni, illedelmes a közönség, mégis hatalmas a hangulat.

Ha mégis inkább fiatalos pörgés kell, a VeszprémFest után nagyjából egy héttel már is jön a Veszprémi Utcazene Fesztivál! Itt aztán minden zenei stílus felvonul pár nap alatt. Aki ügyes, annak a program visszahozza az árát: az amatőr, félprofi és hivatásos utcazenészek lazán kalapozhatnak a lelkes közönségtől. Vannak olyan zenekarok, akik ezt a fesztivált tekintik ugródeszkának, mások némi pénzt remélnek gyűjteni a bandájuk javára, de szép számmal vannak, akik szórakozni járnak ide. Vannak olyan fellépők is, akiket már nem kell bemutatni: ilyen zenekar például a Punnany Massif, a Mary Popkids vagy a Kerekes Band. Itt láthattuk első szárnypróbálgatásait a Halott Pénzből ismert Járai Márknak és itt próbálkozott már 9 éve is Csorba Lóci is, a Lóci Játszik zenekar frontembere. Jelenlegi formációjuk idén el is nyerte a közönség kedvence díjat.

Hogy Veszprém két ilyen rangos fesztiválnak is szülőhelye lehet, az nem a véletlen műve. A városnak nem csak nyárra pezsdül fel a kulturális élete.

Kulturális sokszínűsége, művészi kisugárzása van a Királynék városának.  Két színházzal, kamarazenekarral és majdnem egy tucat kiállítótérrel rendelkezik, de egy ideje például saját süteménnyel, a VeszKrémessel is büszkélkedhet. Azok is megtalálják a számításukat, akik aktív elfoglaltságot keresnek – szuper kerékpártúrák várják például a bringásokat.

Nem csak anyuéknak, de a kistesóknak is ideális a hely. Őket a régió legnagyobb állatkertje várja – vagy, ha vadulni szeretnének, mehetnek a közeli kalandparkba is.

Veszprém tehát jó program családdal, szülőkkel, gyerekkel, gyerek nélkül és a barátokkal is. A rengeteg programnak köszönhetően – főleg nyáron – lazán el lehet tölteni itt akár egy hetet is. A városlátogatás egyébként szuper esőprogram is. A múzeumok, előadások, programok könnyen elterelik a figyelmet a borús időről. Szóval nem túlzás azt mondani, hogy a királynék városában kicsit mindig süt a nap.


0

Tovább
25
júl/2016

Hétvégén irány a legkedvesebb fesztivál!

Régen vízimalmairól, ma már fesztiváljáról híres Taliándörögd-Kapolcs-Vigándpetend triumvirátusa. A völgyben van minden, amire szükséged lehet: színház, zene, táska, pompos, szörp, juhtúró, retro bögre, fakanál és nem utolsó sorban nyugalom. Egy hely, ahol el lehet kicsit bújni a világ elől. Ha hétvégén pihenni szeretnél, azt a kapolcsi patak partján is megteheted. Ha bulira vágysz vagy ennél egy jót, vagy a hölgyek szokásos shoppingjukat ejtenék meg, arra is van lehetőség. Ha még eddig nem pakoltad össze a sátorfádat, akkor jó lesz, ha megteszed, mert július 22-től 31-ig még te is lehetsz völgylakó.

Itt érzed igazán milyen az igazi falu-hangulat! A régi házakat a vásárosoktól egy kis csordogáló patak választja el, aminek két partján lazuló fiatalok mossák lábaikat és közben iszogatnak, beszélgetnek, pihengetnek. Mindenki nagy békében egymást fel nem lökve sétálgat az utcákon lényegében semmilyen közlekedési szabályt be nem tartva. Itt ilyenkor nem is szükséges, mert mindenki figyel a másikra. Erre a pár napra mindenki völgylakóvá válik és a völgyön kívül hagyja a gondjait és minden feszültséget. Előjön mindenkiből a nomád hippi.

Az alapértelmezett fesztiválprogramok mellett minden évben szerveznek kirándulást is a környéken, melyen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony-Balaton Geopark természeti kincseit mutatják meg a lelalzult fesztiválozóknak, Művészetek Zöldje néven.   Gondoltátok volna, hogy már 4 millió évvel ezelőtt is tudták, hogy ez a völgy egy szupi hely? Vagy azt, hogy gyorsforgalmi szempontból a rómaiak is kedvelték?

A gyönyörű természet, ami körülölel minket a Művészetek Völgyében, akkor szólít meg minket igazán, ha éjjel-nappal benne élünk. Ehhez a „nature life” attitűdhöz a sátrazás segít hozzá a legjobban. Ha igazi kikapcsolódásra vágyik az ember, akkor egy hétvégére kimegy a természetbe, magába szippantja a friss levegőt, madár csicsergésre kel és elmegy kicsit nézelődni. Tudjátok, olyan komótos turistásan. Minek sietni? Beleveted magad a megszámlálhatatlan vásáros közé és elkezded nézegetni a sok kütyüt, megkóstolod az igazi ízű házi akármit, és amikor már tele vagy (mind a hasad, mind a szatyrod), leülsz szépen a Kapolcson keresztül csordogáló kis patakocska partjára, és csak nézel ki a fejedből. Ha szusszannál egy kicsit, akkor kipróbálsz valami népi fajátékot vagy festesz valami szépet egy agyagkancsóra, majd leülsz megnézni egy előadást. Bármi lehetséges, mert mindenhol belebotlasz valamibe, amiért érdemes kicsit megállni.

Ha egy picit pörgősebb délutánra vágysz, vagy a gyerekek nyaggatnak, ezen a hétvégén nemcsak a Völgyben lesz jó program, hanem a közvetlen a szomszédságban lévő Nagyvázsonyon is, ahol is sok izgalmas dolgot lehet látni a Kinizsi Napokon. A fegyverforgatástól kezdve, a reneszánsz mulatozáson át Gryllus Vilmosig belevetheted magad Mátyás király kedvenc vitézének a korába, és este visszaérsz táncolni és iszogatni a Művészetek Völgyébe.


1

Tovább
25
júl/2016

Marha jó marha, lágyan olvadó sajt, roppanós zöldség

A balatoni vendéglátó egységek a jövőben szeretnének a jövőben nem évszakok szerinti időszakokban gondolkodni, hanem mezőgazdasági szezonban. Ehhez tökéletesen illeszkedik, hogy gyakorlatilag minden hozzávaló egy karnyújtásnyi távolságból beszerezhető. Az egyik balatonboglári étteremben például a hamburger összetevői nem szupermarketek polcairól vannak levéve. Helyi termelőktől szerzik be a húst és a zöldséget.

Balatonfenyvesen marhára figyelnek a marhákra, hogy ne száraz húspogácsa kerüljön a két buci közé. Jobban mondva a húsukra, amiből leginkább steaket szoktak készíteni, de ezáltal a húspogácsa is kap egy előkelőbb ízvilágot. A pedigrés tehenek húsát 21 napig érlelik, és csak ezután kerülhet az étkezőasztalra. Ez is azt bizonyítja, hogy itt nem egy hétköznapi hentesüzemmel van dolgunk. Nagyok sok energiát fektetnek bele, hogy a magyar háziasszonyok ízletes marha vacsorát készíthessenek otthonukban is.

Attól jó egy hamburger, ha nem literével kell inni hozzá a limonádét. Ehhez szükség van a jól megsütött húsra és a lágyan olvadó sajtra, Nemesbükön például erre fektetnek rengeteg energiát egy ottani sajtműhelyben. 

Eddig olyan dolgokat soroltam fel, amik egy pofásabb melegszendvics elkészítéséhez is elegendők, de van valami, ami kiemeli a szendvicsek közül a hamburgert. A zöldségek! Reziben a közkertben közmunkások szorgos kezei dolgoznak azon nap mint nap, hogy minőségi, roppanós saláta legyen a húspogácsa tetején.

Vacsorázás közben döbbentem rá, hogy mennyire fontos, hogy megismertem a helyi termelőket, ezáltal pontosam tudom, hogy mit eszek és honnan jött. Szerencsére egyre több helyen van termelői piac, ahol mindenki beszerezheti ezeket az alapanyagokat.


0

Tovább
24
júl/2016

Vitorlabontogató

Gondoltad volna, hogy a sakkozás és a síelés áll a legközelebb a vitorlázáshoz? A sakkban is és a vitorlázásba is egyaránt előny, ha egy-két lépéssel előrébb jársz. A sakkozásban ráfázhatsz, a vitorlázásban meg inkább megfázhatsz, hogyha nem jól számolod ki a lépést. Ez az agyi része a történetnek. A vitorlázás másik nélkülözhetetlen kelléke a jó taktikai lépések mellett a testünk izmainak megfelelő használata, amelyek pontosan azok az izmok, amelyek a síeléshez is szükségesek, és ezzel meg is lett válaszolva számomra az a kérdés, hogy mit csinál a vitorlázó, amikor be van fagyva a Balaton.

Ezeket az anomáliákat nem is szerezhettem volna be jobb városból, mint a Balatonfüred, ahol az első kikötő épült anno a Balatonon. Természetesen most, hogy már leírtam, hogy Balatonfüred mindenki egyből felkapja a fejét, hogy persze, hogy odamentem, hiszen a Kékszalag is onnan indult a nagy vihar után. Honnan máshonnan lehetne összegyűjteni a leghasznosabb információkat?

Böröcz Istvánnal, a Balatoni Yacht Club igazgatójával szeltem a hullámokat, aki bevitt a Kékpántlika verseny közepére. A Kékszalag vitorlásversenyről ódákat zengenek az emberek, aktívan él a köztudatban, de a Kékpántlikáról, ami egy nappal megelőzi a Kékszalagot, valahogy sokkal kevesebbet hallani. Mondhatnám azt is, hogy ugyanaz, csak kicsiben. Minden tekintetében, ugyanis 7-14 éves fiatalok versenyeznek 1-2 személyes kis vitorlásokkal. Meglepő lehet, hogy ilyen fiatalon is már lehet vitorlát bontani a Balatonon, de fél év gyakorlás után ezek a gyerekek már rutinosan mozognak a fedélzeten.

Miközben a versenyt figyeltem, értettem meg igazán, hogy ez a fajta sport mekkora függőséget okoz. Láttam a gyerekeken is a szenvedélyt, az elkötelezettséget a vitorlázás felé. Csodálatos látni, hogy a kétszemélyes vitorlásokon a gyerekek már ilyen fiatalon tudnak csapatként működni. A verseny elején még minden simán ment, hamar el is érték az első bóját, ám ezután egy olyan időjárási érdekességet tapasztaltunk, amelyet én személy szerint még sose hallottam: a „lyukas szelet”, ami azt jelenti, hogy foltokban eltűnik a szél, így nagyon nehéz súlypont átétellel korrigálni a hajó helyzetét, illetve a sajátunkat. Ilyenkor nagy az esély rá, hogy belepottyannunk a vízbe, ha nem vagyunk elég ügyes. Állítólag 4 másodpercen belül egy beborult kisvitorlást „illik” visszahozni normál állásba, vagy különben még hosszú percekig szenvedhetünk.

Az időjárási körülmények nem könnyítették meg a felnőttek dolgát sem az idei Kékszalagon. A hatalmas vihar, amely előző éjjel tombolt a Balatonon hatalmas károkat okozott, de végül reggel elrajtolt a futam. Idén 12. alkalommal maradt az élen Litkey Farkas, de most először nyert katamaránjával. Másodikként a szintén jól ismert Fifty-fifty futott be. A nagy vihar után a csendesebb szelek miatt az előző évek rekordidejét nem sikerült megdönteni. Sajnos a vihar okozta károk több vitorlázót is a parton marasztaltak.


0

Tovább
23
júl/2016

Lágy simogatások - Légy te a hatodik érzék Zalakaroson

Nem-nem. Ehhez most semmi köze nincs Bruce Willisnek. Nem forgatják újra a Hatodik érzék című filmet Zalakaroson. Sokkal inkább új értelmet nyer a kifejezés, amelynek a központjába önmagunk állunk.

  1. Gyógyító érintések

A zalakarosi gyógyvíz lágy simogatása az érzékszerveink közül a tapintásunkra hat a leginkább, ahogy a bőrünkön érezzük jótékony hatásait. Amikor beléptem a kupolás fürdőrészbe, a bőrömön éreztem a nyugalmat, és úgy éreztem, hogy minden gondom eltűnt.

  1.  Impozáns látvány

Sajnos ahogy az ember egyre idősebb lesz, egyre inkább a napi rutin rabjává válik. Megy a rohanás, kocsiba be, kocsiból ki. Útközben harapunk valamit, közben lóg a fülünkön a telefon és megfeledkezünk megállni egy kicsit és körbenézni. Szemügyre venni azt a természetet, ami körbevesz minket és rácsodálkozni ezek szépségére. A város legújabb fejlesztése a termál tó és öko-part. A fürdő mögötti füves területen mesterséges tavat alakítottak ki, ahol mondjuk fürdőzés után letelepedhetünk egy kis piknikre, esetleg az ezt körülölelő erdőben is sétálgathatunk.

  1.  Élménnyel teli ízek

A helyi termelői standok egyikéről vihetsz haza egy kis zalakarosi ízvilágot. Az egészséges gondolkodás jegyében a gyógyászati nyíltnapokon belekóstolhatsz a Zalakaros jellegzetes ételeibe.

  1.  A csend hangja

Csörögnek a telefonok, dudálnak az autók, sípol a mikro, zörög a szomszéd. Mindig van valami idegesítő zaj, ami megbontja a harmóniát. Zalakaroson viszont hallani lehet a csendet. Mindenkiben megvan a csend iránti vágy, de mindennapjaink gyakran nem teszik lehetővé, hogy megéljük a csendet.

  1.  A levegő illata

A hatodik pedig te magad vagy! A saját individúmod. Zalakarost te teszed azzá, ami. Zalakaros az lesz neked, amivé te magad alakítod.

A kampány első célja - ha már hat érzékről van szó - az idegenforgalmi bevételek egy részét olyan gyerekeknek felajánlani, akik nem tudnak minden érzékszervükre támaszkodni. Ezután ennek a hat pontnak a megvalósítást igyekeznek fejleszteni, amelyhez Te magad is kellesz.


0

Tovább

gyereabalatonra

blogavatar

Sziasztok Deli Kitti vagyok! Az a 24 éves egyetemista, aki a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából 60 napon keresztül Willy Fogg után szabadon (majdnem...) körbeutazza a Balatont száguldó riporterként és jelentést tesz a látottakról a kedves olvasók felé.

Címkefelhő