A pörgős nyár után mindenkinek jót tesz egy kis relaxálás. A Balcsi vize is kezd folyamatosan lehűlni, de ha valaki még úgy érzi, hogy nem nőtt ki eléggé az úszóhártya az ujjai között, akkor irány Európa legnagyobb gyógyvize!

Ha Hévízen jár az ember érezhet egy misztikus légkört. Ezt csak fokozzák a tóban lebegő indiai vörös tündérrózsák és a Bibliából ismert kerub szobrok, amik ártó szellemektől védelmezik a tóban fürdőzőket. A vizet is védik, hogy el ne illanjon belőle gyógyító hatása. Habár erre kicsi az esély, ugyanis már a római kor óta töretlen.

A rómaiak pedig már csak tudják, hogy mi a jó, hiszen ők hagyták ránk, hogy Pannonia földje kiváló a szőlő termesztésre, ezért is lehetséges, hogy a zalai dombokon nő a híres cserszegi fűszeres. De azt tudtátok, hogy Hévízen minden évben száraz fehér bort választanak az év borának? Idén a Bezerics Pince Pátria nevű bora nyerte el a megtisztelő címet. Ez szó egyébként annyit tesz, hogy szülőföld.

A hely nemcsak a fehér bor szülőföldje, hanem régen egy római családé is volt. A családban élt egy kisgyerek, akinek volt egy kis őz szobrocskája. Ez a múzeum legértékesebb darabja. De a rómaiak nemcsak tudást és egy kis totemállatot hagytak ránk, hanem főzőkultúrájukat is, amit római kori főzőtanfolyamok keretei között kis lehet próbálni az ott termő fűszer- és növénykert felhasználásával.

A rómaiakon kívül állítólag élt itt egy boszorkány is a 9. században. Úgy tartják, hogy a falubeliek féltek tőle. Ezt az is bizonyítja, hogy egy 30 éves nő csontvázát találták meg úgy, hogy a háza is rá volt döntve. Valószínűleg nem merték a köztemetőbe temetni, nehogy a többi halott szellemében kárt tegyen. Ezt azért állították ilyen erősen, mert a csontváz mellett gyógyfüves tarsolyt is találtak. Feltételezhetően ő volt az első gyógyító Hévízen, aki sajnos a korabeli boszorkányüldözések áldozata lett.

Mi szerencsére nem érünk ilyen csúfos véget, ha ellátogatunk Hévízre. Sőt! Épp ellenkezőleg! Gondoltad volna, hogy a tóban fürdés már önmagában szépíti a bőrödet is és nemcsak a reumás tagjaidat javítja? Persze mindenkinek kisimultabbak a vonásai, ha nem fáj a dereka vagy a táskától megnyomott válla, de más korszerű természetes kozmetikai kezelések rásegítenek még. Például az iszapfürdő, ami olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amik a bőrön át és belélegezve felszívódnak, így beindítva a test öngyógyító folyamatait. Szépülhetünk is, az arcunkra kenve bársonyosan simává varázsolja a bőrünket. A pórusainknak tisztítására még ott vannak a különböző szauna szeánszok is.