A balatoni vendéglátó egységek a jövőben szeretnének a jövőben nem évszakok szerinti időszakokban gondolkodni, hanem mezőgazdasági szezonban. Ehhez tökéletesen illeszkedik, hogy gyakorlatilag minden hozzávaló egy karnyújtásnyi távolságból beszerezhető. Az egyik balatonboglári étteremben például a hamburger összetevői nem szupermarketek polcairól vannak levéve. Helyi termelőktől szerzik be a húst és a zöldséget.

Balatonfenyvesen marhára figyelnek a marhákra, hogy ne száraz húspogácsa kerüljön a két buci közé. Jobban mondva a húsukra, amiből leginkább steaket szoktak készíteni, de ezáltal a húspogácsa is kap egy előkelőbb ízvilágot. A pedigrés tehenek húsát 21 napig érlelik, és csak ezután kerülhet az étkezőasztalra. Ez is azt bizonyítja, hogy itt nem egy hétköznapi hentesüzemmel van dolgunk. Nagyok sok energiát fektetnek bele, hogy a magyar háziasszonyok ízletes marha vacsorát készíthessenek otthonukban is.

Attól jó egy hamburger, ha nem literével kell inni hozzá a limonádét. Ehhez szükség van a jól megsütött húsra és a lágyan olvadó sajtra, Nemesbükön például erre fektetnek rengeteg energiát egy ottani sajtműhelyben. 

Eddig olyan dolgokat soroltam fel, amik egy pofásabb melegszendvics elkészítéséhez is elegendők, de van valami, ami kiemeli a szendvicsek közül a hamburgert. A zöldségek! Reziben a közkertben közmunkások szorgos kezei dolgoznak azon nap mint nap, hogy minőségi, roppanós saláta legyen a húspogácsa tetején.

Vacsorázás közben döbbentem rá, hogy mennyire fontos, hogy megismertem a helyi termelőket, ezáltal pontosam tudom, hogy mit eszek és honnan jött. Szerencsére egyre több helyen van termelői piac, ahol mindenki beszerezheti ezeket az alapanyagokat.