Van az a pont, amikor az embert taszítja a mainstream és az agyonhypeolt világ és csak egy nyugodt, csendes helyen szeretne eltölteni egy napot a párjával. Nem kapod az arcodba erősen, hogy ha szerelmes vagy, akkor itt a helyed és itt mindenképp jól kell magad érezned. Ilyen kis egyszerű hely Tihanyi-félsziget és a Káli-medence közé beszorult kis Fövenyes is.

Program: Strandolós randi

A fövenyesi strand annak ellenére, hogy elég kicsit alapterületű, azért kánikula idején sem jellemző, hogy egymásra lépkednének az emberek vagy összeérne egy idegennel a törülközőcsücsköd. Mindenki kényelmesen talál magának helyet az árnyékban vagy a napon egyaránt. Ráadásul a fizetős strandok közül a legolcsóbb. Olcsósága ellenére mégsem szenvedünk semmiben itt hiányt: lehet vizibiciklizni és kajakozni is.

Ebéd: Stílusteremtő strandbüfé

„Van egy művelt réteg, aki nagyon tudatos, nagyon tudja, hogy mit szeretne. Tudatosan vásárol, étkezik és választ. Őket céloztuk meg fogyasztóközönségként.” – meséli Nagy-Golyán Nikolett a fövenyesi Kalóz Strandbisztró tulajdonosa. Férje 14 évvel ezelőtt kezdte a fövenyesi büfézést a szokásos hekk-lángos étlappal. Számukra a fövenyesi strand és a büfé is egy szerelem. Itt ismerkedtek meg, itt volt a leánykérés, majd pár évvel később közös gyermekük keresztelője is.

Tavaly a szezon előtt vettek egy mély levegőt és megszabadultak az általánosított strandi repertoártól. Egészséges, természetes alapanyagokból finom és könnyű strandételeket szolgálnak fel. Újhullámos gasztronómiájuk már az első nyáron díjat kapott. 2015 strandételét, a Fish & Chipset kreatív séfüknek, Szabó Zoltánnnak köszönhetik, ami számomra teljesen újrafogalmazta a halrudacska fogalmát és elfeledtette velem azt a beidegződést, hogy a strandon mindig hekket kell enni.

Délutáni program: Csodálatos panoráma, csend és egy finom pohár bor

Amikor párotokkal kiteregettétek a vizes fürdőruhát és kifésültétek a balatoni vizet a hajatokból, felvettétek a szép ruhátokat, akkor el lehet indulni egy hosszabb sétára az Öreg Leshegyre, ahol már több mint 200 éve áll a Müller Pince. Előzetesen oda kell telefonálni Aranka néninek, aki, mire odaértek, finom vacsorát is készít nektek a gyönyörű látvány és a bor mellé. Egy kellemes borkóstoló után magad palackozhatod a kedvencedet, amit az este további részében esetleg még meg fogtok inni.

A nap zárása: Közös pokróc alatt a kertmoziban

Mi lehetne szebb zárása a napnak, mint közös pokróc alatt összebújva filmet nézni kis világító lampionok alatt?  Szerintem semmi! Kicsit elfogult is vagyok, ugyanis életem első randija a Balatonakali kertmoziban volt. Ezeket a csodás filmnéző helyeket Pálffy Gézának köszönhetjük, aki hosszú évek óta töretlenül teremti meg számunkra a romantikus moziélményt különleges helyszíneken (Révfülöpön például filmnézés közben mellettünk hullámzik a Balaton). Fövenyes különlegessége abban rejlik, hogy Géza és fia, Matyi nagyon odafigyelnek a vendégekre. Mindig friss popcornnal várnak és hideg üdítővel. Ha elfelejtettél meleg ruhát hozni, akkor mindig tudnak adni egy finom illatos plédet kölcsönbe.